Glenn Gaddum sr

pianist / componist / arrangeur / producer

pianist / componist / arrangeur / producer

Glenn Gaddum sr pianist - componist - arrangeur - producer

1971 - heden

biografie:
In Paramaribo geboren toetsenist, arrangeur, componist, producer en studio-eigenaar die vanaf 1971 vanuit Nederland deel uitmaakt van r&b, soul, funk en jazz groepen als Reality, The Needles, Solat, Surinam Music Ensemble, Hip 88, Thunderstorm, Backlot, Sunchild, Wollo's World en het project Opo Yeye. Met het aan zijn studio gelieerde muziekproductiebedrijf GS Productions in Weesp helpt hij vervolgens talloze groepen aan albums, terwijl hij later ook als toetsenist en orkestleider van diverse theaterproducties furore maakt.

1971 - 1972
Voordat Glenn in 1971 naar Nederland verhuist, musiceert hij in zijn geboortestad Paramaribo al met vrienden, nadat hij vanaf zijn achtse jaar klassieke pianoles heeft genoten. Hij doet daar zelfs al diverse optredens, ondermeer met met zijn schoolvrienden in een tienerband genaamd The Devils, maar ziet dat dan nog meer als hobby. Het is dan ook vanwege de muziek, dat hij zich in Nederland vestigt, waar hij eerst speelt in de soulband The Traveling Sound, met ondermeer zanger Ray Brooks, die hem voorstelt aan Franky Douglas. Door Franky komt hij in de band Reality terecht, als hammondorganist en mede-arrangeur van de groep. In 1972 komen zij met hun eerste album Reality uit op het label Blue Elephant.

1973
Het tweede album van Reality verschijnt met als titel Tony & Reality, waarna de groep uiteenvalt en Glenn verder gaat in The Needles, een groep die vooral veel werk in Zwitserland en Italie heeft.

1974/1978
Glenn speelt Fender Rhodes piano en MiniMoog is mede arrangeur bij de groep Solat, de opvolger van Reality, dus weer samen met gitarist Franky Douglas, drummer Eddy Veldman en bassist Ivor Mitchell, maar dan met Billy Jones als zanger. De groep doet veel optredens in binnen- en buitenland. Bij het ontstaan van Franky Douglas’ Sunchild in 1976 is Glenn direct van de partij. In 1977 wordt Solat binnengehaald door Hans Dulfer en treden ze samen op onder de naam Hans Dulfer & De Perikels. Dat jaar maken ze ook de single Red Red Libanon/I Need Some Money. In 1978 speelt Glenn mini moog op het album Switi Momo van de groep Happy Boys; hij speelt orgel op de single War/Mack On van Reality (samen met Franky Douglas) en hij fungeert voor het eerst als invaller bij The Twinkle Stars voor hun live-optredens, hetgeen hij tot en met 1980 vaker zal doen. Glenn speelt Fender Rhodes en synthesizer bij Ronald Snijders Black Straight Music.

1979
De groep Solat wordt nieuw leven ingeblazen en doet veel optredens in Zwitserland, met naast Franky Douglas en Eddy Veldman ook Franky’s zus Mildred Douglas als zangeres, Ivor Mitchell op basgitaar en zanger Otmar Limon, in Zwitserland bekend onder de naam OT Limon. Op het album van zangeres Floor van Zutphen, dat in 1979 uitkomt, speelt Glenn toetsen.

1980
Glenn wordt vast groepslid van het vervolg op The Twinkle Stars: de groep Thunderstorm met Billy Jones en Benito Darthuizen. Ze scoren de top tien hit Red Lights On datzelfde jaar.

1981 - 1983
Glenn speelt diverse toetsenborden op Ronald Snijders’ derde album Black Straight Music (1981). Pablo Nahar en Eddy Veldman beginnen met het Surinam Music Ensemble, met Glenn als toetsenman. Van Thunderstorm verschijnt een titelloos debuutalbum. Ook worden er vier singles (Funky Grandpa in 1981, Here’s To You in 1981, Let Me Be The One in 1983 en Family Affair in 1984) van de groep uitgebracht. In 1982 produceert en arrangeert Glenn de 12” Get Yourself Together van de groep Sweetness en speelt hij toetsen op het album Tukusy van PI Man & Memrebuku. Ook speelt hij als gasttoetsenist op een naamloze maxisingle van Fra Fra Sound dat jaar. In 1983 begint Glenn zijn studie piano aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam, afdeling improviserende muziek. Deze studie volgt hij vijf jaar lang en hij krijgt ondermeer les van Misja Mengelberg. Het lukt hem echter niet zijn studie af te ronden, omdat hij het dan al te druk heeft met optredens. Glenn speelt diverse toetsen op Ronald Snijders’ vierde album Quartz (1983).

1984
Glenn arrangeert de blazerspartijen voor de 12” If I Could Make You Mine van de groep Lafleur en de 12”/single Night Of The Full Moon van Gaby Lang. In 1984 begint ook zijn langdurige samenwerking met de gospelgroep The Resurrection Singers; hij begeleidt ze op piano. Een derde en laatste versie van Solat gaat van start, met de vocalisten Omar Dupree, Lilian Day-Jackson en Mildred Douglas. Voor de single Go For It van Risque verzorgt hij de arrangementen en het toetsenwerk.

1985 - 1987
Mai Tai, het meidentrio met Mildred Douglas breekt in 1985 na twee jaar lang opstarten groot door en verzorgt steeds meer grote optredens, waarbij de zangeressen worden begeleid door een band onder leiding van Franky Douglas en met Glenn op toetsen. Voor het album Panja Gazz van Fra Fra Sound arrangeert Glenn een aantal nummers. Ook neemt hij de arrangementen en de toetsenpartijen voor zijn rekening van het titelloze album van The Shearman Brothers. In 1986 maakt hij deel uit van de begeleidingsband van de Amerikaanse zanger Solomon Burke voor een tournee door Nederland, met optredens in ondermeer Paradiso, samen met Stan Lokhin, Ivor Mitchell, Edgar Danaut (Thunderstorm) en Rein Spoorman.

1988 - 1989
Glenn produceert en arrangeert de 12” Pardon Me Mister voor de groep Penety en schrijft arrangementen voor de 12”/single Be Gentle With My Heart van Carol & Lynn. Glenn treedt toe tot de groep Backlot, waarvan een titelloos album en twee singles verschijnen via CBS. Andere groepsleden: Franky Douglas, Ivor Mitchell en de ex-Centerfold zangeressen Laura Fygi en Rowan Moore. Ook speelt Glenn op het North Sea Jazz festival met Eddy Veldman’s HIP 88. In 1989 gaat Glenn van start met zijn eigen geluidsopname studio en zijn eigen muziekproductiebedrijf onder de naam GS Productions. Hij runt het bedrijf samen met zijn vrouw Saskia, die tevens als achtergrondzangeres werkt en sinds 1986 ook als grafisch ontwerper opereert. In 1988 componeert en arrangeert Glenn de titelsong van de VARA comedyserie Laat Maar Zitten, met Johnny Kraaykamp in de hoofdrol.

1990 - 1991
Naast zijn gebruikelijke studiowerk treedt Glenn nog steeds op met Sunchild en Surinam Muisc Ensemble en neemt hij een album op met de gospelgroep The Intimate Friends.

1992 - 1994
Glenn speelt piano bij Franky Douglas Sunchild op het North Sea Jazz festival in 1993, waar tevens een live album van opgenomen wordt, getiteld The Vision Project. Voor Fra Fra Bigband’s album A Tan So arrangeert Glenn in 1993 diverse nummers.

1995 - 1997
Glenn is als muzikaal leider, arrangeur en pianist verbonden aan de musical Faja, die wordt opgevoerd in 1995 en 1996. In 1996 produceert en arrangeert Glenn een tweede album voor de gospelgroep The Resurrection Singers, getiteld Let’s All Be Friends, dat in 1997 uitkomt. Fra Fra Sound komt uit met het album Kotabra waarvan Glenn wederom diverse nummers heeft gearrangeerd. Glenn speelt piano bij Franky Douglas Sunchild op het North Sea Jazz festival in 1997.

1998
Zoon Glenn Jr en dochter Patty beginnen hun groep Mindmenders en winnen in 1999 de Pop Prijs van Amsterdam en De Grote Prijs van Nederland. In datzelfde jaar produceert en speelt Glenn toetsen op het album On The Roof van Franky Douglas Sunchild.

1999 - 2003
In deze periode neemt Glenn veel muziek op in de studio met Antilliaanse groepen, zoals o.a. Era, Jossy Brokke, Boy Thode, Dhaddy Brokke en Tony Sherman. Door zijn drukke studiowerkzaamheden doet hij minder optredens, alleen met Sunchild en met The Resurrection Singers. Op het album Rejoyce van The Jaffo Gate Quartet (1999) heeft Glenn arrangementen geschreven en de muziek ingespeeld. In 2003 speelt hij toetsen en produceert hij het album The Promise van gitarist Arturo Castillion.
In 2003 Glenn verzorgt de productie, de arrangementen, de techniek en de toetsenpartijen voor het album Impactando Naciones van zangeres Mayra Lopez uit Santa Domingo (Dominicaanse Republiek).
In datzelfde jaar produceert Glenn ook het album ‘Opo Yeye’ van Eddy Veldman, waarvan hij arrangementen schrijft van diverse tracks. Tevens speelt hij ook toetsen op dit album.
Glenn produceert, arrangeert en speelt piano op de CD De Onthulling, die is gemaakt ter ere van de plaatsing van het Monument Van Besef op het Surinameplein te Amsterdam op 30 juni 2003. You Believe, het volgende album van Het Jaffo Gate Quartet is wederom gearrangeerd, ingespeeld en geproduceerd door Glenn.

2004
Glenn speelt piano op het album Gedicht Gezongen van Denise Jannah, opgenomen in zijn GS Studios. Ook arrangeert hij diverse tracks van dit album. Verder verzorgt Glenn de arrangementen, de muziek en de productie van alweer een album van The Jaffo Gate Quartet, The Old Days getiteld.

2005
Glenn is een van de groepsleden van het project Wollo’s World van Wolter Wierbos, waarmee zes à zeven optredens worden gedaan. Verder verzorgt Glenn de productie, arrangementen en techniek voor het album Portrait Of My Life van Jill Frans, een zangeres uit Curacao. Het album wordt dan ook opgenomen in de GS Studios te Weesp. Eind 2005 is Glenn de pianist van Ruth Jacott tijdens haar theatertour A Touch Of Latin, die door loopt tot en met maart 2006 en waar Glenn diverse arrangementen voor schrijft.

2006
Glenn speelt toetsen en verzorgt de techniek van het in zijn GS studio opgenomen nummer Flood In Suriname van Ronald Snijders, dat als single en videoclip uitkomt en waarvan de opbrengst is bestemd voor de slachtoffers van de watersnood in Suriname. Eind 2006 is Glenn opnieuw de pianist van de Ruth Jacott theatertour A Touch Of Latin, wanneer die een tweede seizoen ingaat. Hiervan verschijnt tevens een DVD. De tour loopt door tot begin 2007.

2007
Glenn fungeert als muzikaal leider, arrangeur en pianist van de musical Billie Holiday, waarvan de voorstellingen in 2008 nog doorlopen. Ook is Glenn de toetsenist van de Ronald Snijders Extended Funk Band, die in 2007 op North Sea Jazz van start gaat en waarmee hij ook in 2008 diverse optredens doet. Uiteraard is hij ook te horen op het live-album dat in 2009 van dit funky project uitkomt. Glenn speelt toetsen op het album Sibibusi van Hellen Gill And Friends, waarop ook Lesley Joseph, Franky Douglas en Denise Jannah van de partij zijn.

2008
Glenn is music director en pianist op het in de GS Studios opgenomen album Love Is You van jazzzanger Al Goodah alias Carlo Goedhart, waarop ook dochter Patty (Patt Riley) meezingt en Glenn Jr en Lesley Joseph bas spelen.

2009
Glenn is pianist en arrangeur bij Ruth Jacott tijdens haar uitgebreide theatertournee getiteld Passie, die november van start gaat en nog door loopt in 2010.
In dit jaar arrangeert Glenn de kindermusical ’De Nacht Van Het Licht’, die op vele scholen te zien is.

2010
Tot en met maart on tour met Ruth Jacott’s theaterproductie ‘Passie’.
Diverse CD’s geproduceert/gearrangeert.

2011
On tour als bandleider/pianist/arrangeur met Ruth Jacott’s theatertour ‘Simply The Best’.
Surinam Music Ensamble, waar Glenn als pianist fungeert, komt in dit jaar, na lange tijd, weer bij elkaar en speelt een aantal succesvolle optredens op diverse Jazz podia en radiostations.
Glenn arrangeert diverse orkestrale stukken voor de zanggroep ‘The Jaffo Gate Quartet’ die in december op CD uitkomt met de titel ‘He touched me’ in samenwerking met het symfonie orkest HINENI.

2012
On tour als pianist/orkestleider van de theatershow 'A Lady On Stage' van Ruth Jacott.
Glenn heeft tevens de arrangementen van 'A Lady On Stage' geschreven.

2013
Vervolg theatertour 'A Lady On Stage' met Ruth Jacott.

2014
Op 5 maart is Glenn in Suriname onderscheiden met de Suri Legend Award voor zijn bijdrage aan de Surinaamse muziekindustrie.

www.glenngaddum.com / mail@glenngaddum.com
QFAYA de musical - 1995A Touch Of Latin - 2007Billie Holiday - 2008Simply The Best - 2011A Lady On Stage - 2013

© 2014 All rights reserved by Glenn Gaddum sr